Продукти

Варистор

Варистор
12 септември 2021

Варисторът е електронен компонент с електрическо съпротивление, което варира в зависимост от приложеното напрежение. Използва се за защита на схеми от завишено напрежение.

Думата  „варистор“ е комбинация от думите VARI-able , resi-STOR , което значи променлив резистор. За разликата от другите променливи резистори, чиято стойност на съпротивление може да се променя ръчно между минималната и максималната му стойност, варисторът автоматично променя своята стойност на съпротивление, с промяна на напрежението, което го прави напрежено зависим или VDR.

Преходните процеси в дадена верига могат да се увеличат бързо при завишаване на

напрежението. Едни от най-често срещаните източници на преходни напрежения са: превключване на индуктивни бобини ; на трансформаторни магнетизиращи токове ; на постояннотокови мотори ; на флуоресцентни лампи и др.

Когато преходното напрежение, минаващо през варистора е по-голямо от номиналната стойност, съпротивлението на варистора внезапно става много малко, превръщайки варистора в проводник. Протичащият през варистора ток бързо се завишава, но напрежението в него е ограничено.

Варисторите се изработват обикновено от силициев карбит или по-често срещаното от метален оксид (MOV). За да изберете правилния MOV достатъчно е поне да знаете захранващото напрежение. Варистори от метален оксид се предлагат в широк диапазон от напрежения от около 10 до над 1000 волта  AC  и DC.  Например ако имаме захранващо напрежение от 230V ще изберем варистор с малко по-голяма стойност, например: 260V.

 

На фиг. 1 може да видите графичното означение, което се използва за варистор в електрическите схеми. 

 

Какво представлява един варистор може да видите на фиг.2  в галерията под статията. 

 

 

Как да четем параметрите на един варистор:

 

От фиг. 2: 

  1. B – буква показваща името на фирмата производител – Bourns
  2. 14D – показва диаметъра на диска , т. е. 14mm
  3. 20 – показва номиналното напрежение на варистора -
  4. 1 – множител на номиналното напрежение , когато е 0-не се умножава, когато е 1-се умножава по 101
  5. 201 = 20*101 = 200V
  6. K – напрежителен толеранс при варистора – К=10%

 

 

Приложения на варистора:

 

Част от приложенията на варистора сме ги показали във вид на схеми, които може да откриете в галерията под статията(фиг. 3.1. / 3.2. / 3.3. / 3.4.)

 

Фиг. 3.1. Предпазване на електрическа верига от високо напрежение.

 

Фиг. 3.2. Предпазване на електрическа верига от високо напрежение и по земя.

 

Фиг. 3.3. Защита на транзистор чрез варистор.

 

Фиг. 3.4. Защита на електродвигател чрез варистор.