Продукти

Фоторезистор

Фоторезистор
23 септември 2021

Фоторезисторът е светлинно зависим резистор (LDR) , т.е. съпротивлението му се променя чрез осветеността. В тъмното съпротивлението му е много голямо , но на светлина съпротивлението му пада . Материалът, който се използва за направата на тези резистори е: кадмиев сулфид, оловен сулфид и др.

 

На фиг. 1 в галерията под статията може да видите конструкцията на един фоторезстор. 

 

Фоторезисторите са чувствителни към температурни промени, така че това ги прави неподходящи за прецизни измервания на интензитета на светлината.
Друг недостатък на фоторезистора е времето което отнема за промяна на съпротивлението , при промяна на осветеността, т.е. когато резистора е на тъмно и веднага след това го осветим му е нужно време, за което да реагира и да промени съпротивлението си. Това го прави неподходящ при апаратура, която трябва бързо да се задейства.

 

Фоторезисторите най-често се използват като светлинни сензори. Използват се, когато се налага да се открива наличие и отсъствие на светлинна или да се измерва интензитета на светлината.Тяхната реакция към светлината не е моментална и затова функцията на LDR е да въведе отложен отговор.

 

На фиг. 2 в галерията под статията може да видите схемните означения на фоторезистор. 

 

Колкото по-голям е размера на резистора, толкова по- голям спектър на осветеност ще има, следователно ще бъде по-чувствителен към светлина и ще реагира по-бързо. 

 

Различни размери на фоторезистори може да видим на фиг. 3 в галерията под статията.