Продукти

Видове светодиоди

Видове светодиоди
26 октомври 2021

Светодиодите се предлагат в различни форми и размери, а най-често срещаните са 3,5,8 и 10мм. Тези светодиоди се предлагат в различни цветове като червен, бял, син, зелен и т.н.

 

Фиг. 1 Снимка на различен цвят светодиоди 8мм - виж в галерията под статията. 

 

 

SMD светодиоди (повърхностно монтирани светодиоди)

 

SMD светодиодите са с различни размери, но най-разпространените са 3528 и 5050.

 

Фиг. 2 SMD светодиоди - виж в галерията под статията. 

 

 

Двуцветни светодиоди

 

Двуцветните светодиоди, както подсказва името , могат да излъчват два цвята. Те имат 3 извода, обикновено два анода и общ катод. Такива диоди най-често се използват при телевизорите, като се използва червен и зелен светодиод в един корпус. Червеният показва, когато телевизора е в режим на STANDBY , а зеления , когато телевизора се включи.

 

Фиг. 3 Двуцветен светодиод - виж в галерията под статията. 

 

 

RGB светодиоди

 

RGB светодиодите съдържат 3 светодиода в един корпус. Те имат 4 крачета най-често 3 анода и един катод , но често се среща и обрания вариант.  Съдържат в себе си червен , зелен и син светодиод, откъдето идва и името му RGB(red,green,blue). Но възможностите на тези диоди не се ограничават само с тези 3 цвята , чрез технология наречена PWM(Pulse Width Modulation), която ще разгледаме подробно в други статии, можем да контролираме изхода на RGB светодиода , за да произвеждаме широка гама от цветове.

 

Фиг. 4 RGB светодиод (общ анод) - виж в галерията под статията. 

 

 

Мощни светодиоди

 

Светодиодите с висока мощност са много ярки и често се използват при фенери, автомобилни фарове, прожектори и др. Тъй като тези светодиоди разсейват доста мощност и по този начин се отделя голямо количество топлина е необходимо да се монтира на специален радиатор, по който да се разсейва топлината( да се охлажда).

 

Фиг. 5 Мощен светодиод 10W на алуминиев радиатор - виж в галерията под статията.