Продукти

Понижаващ преобразувател на напрежение

Понижаващ преобразувател на напрежение
5 януари 2022

Понижаващият преобразувател на напрежение (buck converter) – е верига, с помощта на която може да преобразуваме например 12V в 3.3V. Тази верига е изградена от полупроводников превключвател (транзистор), полупроводников диод, бобина и кондензатор, виж фиг. 1.

 

Фиг. 1 Базова схема на BUCK CONVERTER - виж в галерията под статията. 

 

 

За разлика от обикновените линеини стабилизатори на напрежение, buck converter-a е много по-ефикасен и за по-специфични цели се използва точно той.

 

Чрез помощта на бобината и кондензатора изходния сигнал се изчиства. Как става това? Кондензатора се съпротивлява на промените в напрежението, а бобината на промените в тока.

 

 

 

 

 

 

Как работи понижаващия преобразувател на напрежение?

 

Стъпка 1:  След като превключвателя (транзистора) затвори веригата,  ток преминавата през бобината и отива към кондезатора, за да го зареди. Бобината ограничава тока на зареждане. Виж фиг. 2 в галерията под статията. 

 

Стъпка 2: След като превключвателя (транзистора) се изключи. Токът в бобината не може да се промени внезапно, бобината започва да създава напрежение. Това напрежение зарежда кондензатора и товара през диода, когато превключвателя е изключен, поддържайки текущия изходен ток през целия цикъл на превключване. Виж фиг. 3 в галерията под статията. 

 

 

Приложения на BUCK CONVERTER:

 

  • Дънни платки;
  • Зарядни устройства;
  • Платки за бяла техника;
  • Преносими батерии и много др.

 

Фиг. 4 Понижаващ преобразувател на напрежение 12V->5V/3Amax - виж в галерията под статията.