Продукти

Arduino IDE

Arduino IDE
10 януари 2022

Arduino IDE е интегрирана среда за разработка, която се използва за писане и качване на програми към съвместими платки с Arduino. Подържа езиците за програмиране C и C++.

 

Фиг. 1 Снимка описваща менютата и полетата в Arduino IDE - виж в галерията под статията. 

 

Как да изтеглите Arduino IDE:


Можете да изтеглите софтуера от основния сайт на Arduino. Наличен е за Windows, Linux и Mac.

 

https://www.arduino.cc/en/software – линк за сваляне на Arduino IDE


След като изберете ОС и изтеглите програмата следвайте инсталатора – лесно е !

 

 

 

 

 

Библиотеки:


Библиотеките позволяват добавянето на допълнителна функционалност. Има списък с  библиотеки , които може да добавите, като щракнете върху бутона „Sketch(скица)“ в лентата с менюта и отидете на „Включване на библиотека“.

 

Фиг. 2 Включване на библиотека - виж в галерията под статията. 

 

Когато щракнете върху „включване на библиотека“ и добавите определена библиотека, тя ще бъде в горната част на скицата като “include”.

 

Средата предлага много библиотеки, които са предварително инсталирани в Arduino IDE , но обаче за някой модули е необходимо сами да свалим и инсталираме определена библиотека.
Ето линк, на който е показано как става това:

https://docs.arduino.cc/software/ide-v1/tutorials/installing-libraries

 

За да качите кода, който сте написали, трябва да изберете съответната платка, която използвате и порта, на който сте свързали вашето Arduino. Когато щракнете върху„tools(инструменти)“ ще намерите подменю „Board(платка)“ и там ще изберете борда, който използвате, напр. Arduino/Genuino Uno .

 

Също така не забравяйте да отбележите и порта, на който сте свързали вашето Arduino.

 

Фиг. 3 Избиране на порт - виж в галерията под статията. 

 

След като изберете платка и порт и сте написали някакъв програмен код е време да проверите кода за грешки ,а това става като натиснете бутона за проверка, който е отбелязан с „тикче“ .
Ако компилатора не открива грешка във вашия код може да натиснете бутона за качване , който е обозначен като  „стрелка“.